Mara Lytrokapi

Άρθρα

Self Massage Videos

Αυτό το project ξεκίνησε με αφορμή τον αποκλεισμό στο σπίτι λόγω της πανδημίας Covid-19 και την ανάγκη που προέκυψε για online υλικό γύρω από πρακτικές που αφορούν στο σώμα.

Πρόκειται για μία σειρά βίντεο αυτο μασάζ αφιερωμένα σε συγκεκριμένο μέρος του σώματος κάθε φορά. Μπορούν γίνουν μεμονωμένα ή όλα μαζί, αφήνοντας ολόκληρο το σώμα πιο χαλαρό, γειωμένο και ενεργοποιημένο ταυτόχρονα.

Καλή απόλαυση!

Foot Massage 

Πάρτε ένα μπαλάκι (του τέννις είναι μια χαρά) και ρολάρετε με μία σχετική πίεση το πέλμα σε όλο του το μήκος και προς όλες τις κατευθύνσεις. Μείνετε λίγο παραπάνω στα σημεία που πονάνε κάπως πιο πολύ και μην ξεχάσετε να εκπνέετε!

Αυτάκι Massage

Το Aftaki Massage γίνεται και στα δύο αυτιά. Είτε ταυτόχρονα είτε ξεχωριστά, από κάτω προς τα πάνω. Είναι επιβεβαιωμένο ότι τα αυτιά δεν πρόκειται να ξεχειλώσουν! Λόγω των νευρικών απολήξεων μπορεί να προσφέρει μεγάλη απόλαυση, βοηθώντας ταυτόχρονα στο πρωινό ξύπνημα και στη συγκέντρωση.

Finger Massage

Πόσες φορές χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας μέσα στη μέρα; Ιδιαίτερα στο κινητό και στον υπολογιστή; Αυτά και αν αξίζουν την προσοχή μας και την φροντίδα μας!

Kidney Massage

Ένα απαλό μασάζ στα νεφρά, ιδανικά κάθε πρωί, μας προσφέρει ενέργεια και δύναμη για τη μέρα που βρίσκεται μπροστά μας. Οι κινέζοι προτρέπουν 36 επαναλήψεις δεξιόστροφα και 36 αριστερόστροφα!

Eyes Massage

Μετά από ώρες εργασίας στον υπολογιστή το μασάζ ματιών θα ξεκουράσει και θα ανακουφίσει τα μάτια! Ακολουθήστε στον ορίζοντα μία νοητή συνεχόμενη γραμμή από τα δεξιά προς τα αριστερά και πάλι πίσω , μία γραμμή από πάνω προς τα κάτω και ανάποδα, και περάστε από όλα τα σημεία ενός νοητού κύκλου από τα δεξιά προς τα αριστερά και τούμπαλιν!

Ο αρμονικός ρυθμός του γυναικείου σώματος 

Όλη η ύπαρξη ακολουθεί έναν ρυθμό, ο ήλιος ανατέλλει και δύει κάθε μέρα, οι εποχές έρχονται και φεύγουν. Τα ζώα ξυπνούν νωρίς με την αυγή και κοιμούνται με τη δύση. Όλη η πλάση διέπεται από έναν αιώνιο ρυθμό δράσης και παύσης. Αλλά εμείς έχουμε εστιάσει στη δράση και έχουμε ξεχάσει την παύση, ζώντας μέσα στον τεχνητό ρυθμό της πόλης. 

Το γυναικείο σώμα έχει πιο έντονα εντυπωμένο αυτόν τον ρυθμό της δράσης και της παύσης λόγω του έμμηνου κύκλου. Ο έμμηνος κύκλος αποτελεί έναν τέτοιο ρυθμό με ορμόνες που οδηγούν στο ζενίθ και την πλήρη δύναμη και ορμόνες που διατάζουν ξεκούραση και αναπλήρωση των δυνάμεων τις ημέρες που αιμορραγούμε. Όσο και αν έχουμε βαλθεί με το μυαλό μας να επιβληθούμε στο σώμα μας, όταν πάμε κόντρα στη σοφία των νόμων που το έχουν δημιουργήσει το τίμημα είναι μεγάλο. 

Τι γίνεται λοιπόν όταν δεν ακούμε την ανάγκη του σώματος για παύση?

Πώς εκδηλώνονται στη ζωή μας τα σημάδια της έλλειψης της παύσης? 

Η απάντηση είναι: προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ναι, καλά διαβάσατε. Ένα από τα αίτια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι όλες εκείνες οι φορές που είπαμε “Ναι” σε αυτά που στ’αλήθεια θέλαμε να φωνάξουμε “ΟΧΙ”. Όχι, γιατί είμαστε κουρασμένες, όχι γιατί ξεπερνάμε τα όριά μας, όχι γιατί η ανάγκη μας ήταν κάποια άλλη εκείνη τη στιγμή και επιλέξαμε να την αποσιωπήσουμε.  Έτσι, το σώμα θα διαμαρτυρηθεί με πόνους, οι οποίοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας για να ακούσουμε επιτέλους την ανάγκη μας, τα συναισθήματα θα γιγαντωθούν και δε θα είναι πια διαχειρίσιμα, το μυαλό θα αρχίσει να τρέχει σαν χάμστερ μέσα στο κλουβί του. 

Παρότι αυτή η πληροφορία μου είναι γνωστή εδώ και χρόνια βοηθώντας με να καλλιεργήσω τον σεβασμό απέναντι στο ρυθμό του σώματός μου και στο να μάθω να ακολουθώ την πραγματική μου ανάγκη, τώρα εν μέσω Convid-19 βίωσα πολύ πιο ουσιαστικά τι θα πει παύση. Τι θα πει ακολουθώ το δικό μου ρυθμό. Όπου βρεθώ ρωτάω ” νιώσατε και σεις αυτήν την τεράστια ανακούφιση από την πτώση του καθημερινού ρυθμού σε παγκόσμιο επίπεδο;”

Οι περισσότερες γυναίκες αλλά και άντρες μου απαντάνε με ένα δυνατό “Ναι”, “Ναι, επιτέλους πήρα χρόνο για τον εαυτό μου και αυτό με έναν τρόπο δημιούργησε χρόνο και για τα αγαπημένα μου πρόσωπα”. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλοι που ταυτίζονται με αυτήν τη δική μου αίσθηση “ακόμα και όταν προγραμματίζω προσωπικό χρόνο για παύση, δεν είναι το ίδιο απολαυστικός όπως τώρα που υπήρξε αυτή η μαζική παύση.”

Πόσο εύκολο είναι το 2020 να ακολουθήσουμε τον αρμονικό ρυθμό που διέπει όχι μόνον το σώμα μας, αλλά όλη την πλάση; Αυτός ο αρμονικός ρυθμός ρέει κάτω από τον τεχνητό καθημερινό ρυθμό.

Είναι αδύνατο να δω όλους τους τρόπους αλλά το σίγουρο είναι ότι έχω πάντα την επιλογή να διαλέξω αυτό που θα θρέψει και θα μου δώσει δύναμη για να συνεχίσω παρακάτω. Και όταν το πετυχαίνω για τον εαυτό μου επηρεάζω θετικά και όλους όσους βρίσκονται δίπλα μου γιατί:

“Κάθε φορά που σέβομαι και ακολουθώ τον εσωτερικό μου ρυθμό βοηθάω όλους να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην αρμονία και στην ισορροπία”. – Μάρα


Image by Devanath from Pixabay

 

Καινούργιο Εργαστήριο!

Ο Σεπτέμβρης κοντοζυγώνει και μαζί του φέρνει νέα ξεκινήματα! Μετά από αρκετή προετοιμασία εσωτερική και εξωτερική είμαι έτοιμη και χαρούμενη να προσφέρω το παρακάτω εργαστήριο. Όποια/ος ενδιαφέρεται μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία της/του έτσι ώστε να ενημερωθεί για τις ακριβείς ημερομηνίες. Καλά ξεκινήματα σε όλους μας!

 

 

“Η παρατήρηση και η κατανόηση του εμμηνορροϊκού κύκλου ως μέσο αυτο φροντίδας για τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας.”

Ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και γονείς.

Διάρκεια: 2 – 2 ½ ώρες

 

Σκοπός του εργαστηρίου:

Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στην πρακτική της παρατήρησης και κατανόησης των αλλαγών που φέρνει ο έμμηνος κύκλος σε ψυχοσωματικό επίπεδο.  Απευθύνεται σε όσους θέλουν να εφοδιάσουν τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας με ένα εργαλείο αυτο φροντίδας και συνειδητοποίησης των διαφορετικών τους αναγκών. Πρόκειται για έναν άμεσο και απλό τρόπο που μπορεί να διδαχθεί σε κορίτσια από την ηλικία των εννέα χρόνων και πάνω.

Πιο αναλυτικά:

  • Παρουσίαση της λειτουργίας των φάσεων του μηνιαίου κύκλου.
  • Κατανόηση του κυκλικού ρυθμού.
  • Εκμάθηση του τρόπου παρατήρησης και καταγραφής των αλλαγών σε ψυχοσωματικό επίπεδο.

 

 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος:

Η Παράδοση της Σοφής Γυναίκας

Η παράδοση της σοφής γυναίκας βασίζεται στη θρέψη, μία βασική διαδικασία που γενικά την παίρνουμε ως δεδομένη και δεν θεωρείται άξια πολλής προσοχής.

Η θρέψη που δίνεται μέσω του θηλάσματος, της συγκομιδής και της προετοιμασίας της τροφής κρατιέται στο υπόβαθρο από τους ανθρωπολόγους, οι οποίοι ενθουσιάζονται από το περιστασιακό εντυπωσιακό κυνήγι. Οι σοφές γυναίκες θρέφουν με αόρατους τρόπους, βοηθώντας τους άλλους να ενδυναμώσουν τους εαυτούς τους χωρίς να λένε , “ Κοίτα με που σε θεραπεύω. Κοίτα με που σου διδάσκω!” Αλλά λένε “ Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να θυμηθείς τη δύναμή σου, όχι για να επιδείξω τη δική μου.”

Η σοφία της παράδοσης της σοφής γυναίκας βρίσκεται μέσα στην κάθε θηλυκή πλευρά του καθένα μας. Βρίσκεται μέσα σου και μπορεί να έρθει στη ζωή μέσα από σένα.

Στην παράδοση της σοφής γυναίκας, η υγεία/ ολότητα/ ενότητα, έρχεται όταν προσθέτεις μέσω της θρέψης. Προβλήματα, πόνοι, αρρώστιες, και ασθένειες δεν επιδιορθώνονται ή γιατρεύονται , ή ακόμα ακόμα έρχονται σε ισορροπία, αλλά τιμώνται, υποστηρίζονται, είναι σεβαστά για την αλήθεια τους, θρέφονται και προσθέτονται στην αλήθεια του ανθρώπου  ολόκληρου. Η θρέψη μας βοηθά να ενσωματώσουμε όλες μας τις εμπειρίες. Κάθε πρόβλημα αναγνωρίζεται ως ένα επιπλέον βήμα προς τη μεταμόρφωση και την εξέλιξη.

Η θρέψη παροτρύνει τη διεύρυνση και την ανάπτυξη. Η θρέψη συμπεριλαμβάνει. Η θρέψη υποστηρίζει κάθε οντότητα ως μοναδική, ολόκληρη και ιερή. Θρέφοντας τα προβλήματά μας ενθαρρύνουμε την αγάπη προς όλα τα κομμάτια του εαυτού μας.

Γινόμαστε ολόκληροι, και αυθεντικοί, και όχι το φτιαγμένο, θεραπευμένο, ισορροπημένο άτομο που υποθέτουμε ότι πρέπει να είμαστε.

Η παράδοση της σοφής γυναίκας βλέπει τα πάντα ως θρεπτικά. Η θρέψη εξασφαλίζει τη ζωή.  Η υγεία είναι αποτέλεσμα της θρέψης.

Και τι γίνεται με την αποτοξίνωση; Tι γίνεται με τις τοξίνες; Pώς μπορούμε να είμαστε υγιείς και χαρούμενοι αν είμαστε γεμάτοι σκουπίδια; Δεν πρέπει να καθαρίσουμε το συκώτι; Δεν πρέπει να καθαρίσουμε το αίμα; Θρέψτε τα νέα κύτταρα καλύτερα, λέει η παράδοση της σοφής γυναίκας , και τα παλιά κύτταρα και άλλα απόβλητα θα απομακρυνθούν εύκολα. Το ήπαρ αντικαθίσταται, κάθε κύτταρο του, σε έξι εβδομάδες. Θρέψτε το κάθε νέο κύτταρο του συκωτιού με τον καλύτερο τρόπο και εκείνο θα καθαρίσει το αίμα. Τα νεφρά αντικαθίστανται, κάθε κύτταρο, σε ένα μήνα. Θρέψτε κάθε νέο κύτταρο με τον καλύτερο τρόπο και αφήστε τα ν να καθαρίσουν το αίμα. Ο ίδιος ο όγκος αίματος αντικαθίσταται, κάθε κύτταρο, σε τρεις εβδομάδες. Τι καθαρότερο αίμα από τα νέα και βέλτιστα θρεπτικά κύτταρα;

Επέλεξε τη βέλτιστη θρέψη, όπως  την καταλαβαίνουν οι σοφές γυναίκες μέσα στους αιώνες και σύντομα κάθε κύτταρο του σώματός  είναι υγιές και ολόκληρο: το νευρικό σύστημα λειτουργεί πιο ομαλά, το ορμονικό πιο ομοιόμορφα, το ήπαρ και τα νεφρά είναι πιο αποτελεσματικά, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι καλύτερα οργανωμένο και το πεπτικό  κάνει καλύτερη χρήση όλων των διαθέσιμων τροφών.

Κύτταρο προς κύτταρο, αντικαθιστάς τον εαυτό σου. Σκέψη με σκέψη, δημιουργείς τον εαυτό σου. Θρέψε τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με υγεία/ ολότητα/ ενότητα, για να δημιουργήσεις, υγιή/ ολόκληρα/ενωμένα κύτταρα. Δημιούργησε “ καλή υγεία” όχι με την έννοια της απουσίας του πόνου και των προβλημάτων, όχι με την ανοσία σε όλα τα βακτήρια, τους ιούς, τα μικρόβια, τις απάτες, τις  απογοητεύσεις, αλλά με την αντοχή και την εύνοια του να βρεις αυτό το επιπλέον βήμα κάθε προβλήματος, να βρεις το δώρο που φέρνει μαζί του ο πόνος.

Κάθε πρόβλημα, κάθε πόνος, αναπηρία, αρρώστια, κατανοούνται, στο δρόμο της σοφής γυναίκας, ως μία τρύπα για την είσοδο της ολότητας, ένα πέρασμα για την άφιξη ενός συμμάχου.  Ενός συμμάχου που ανοίγει τις πόρτες της μεταμόρφωσης, που μπορεί να σε προστατεύσει, που σου φέρνει δώρα, που επιστρέφει τα κομμάτια που σου λείπουν. Ενός συμμάχου που σε οδηγεί προς την ενσωμάτωση/ολοκλήρωση, μέσα από την διάλυση/ αποσύνθεση. Ενός συμμάχου της ολότητας, που αποδέχεται όλα σου τα κομμάτια, που σου υπενθυμίζει τη θνητότητά σου και την αθανασία σου.

H αντίσταση σφίγγει τους μυς, προκαλεί πόνο, προκαταλαμβάνει τη σκέψη και προκαλεί απομόνωση.

Ευέλικτη, εύκαμπτη και συνεχώς μεταβαλλόμενη: αυτό, λέει η παράδοση της σοφής γυναίκας, είναι η υγεία.

Η παράδοση της σοφής γυναίκας μας ζητά να θρέψουμε όλα τα κομμάτια του εαυτού μας. Ανησυχούμε πως αν θρέψουμε τα “κακά” κομμάτια μας (κακό παιδί, κακός γονέας, κακός εραστής, κακός φίλος, κακός άνθρωπος) θα χάσουμε τα καλά μας κομμάτια. Έχουμε συνηθίσει στην οπτική καλό/κακό, όπου κάποιος είναι ή καλός ή κακός, ή υγιής ή άρρωστος.

Στο δρόμο της σοφής γυναίκας είμαστε καλοί και κακοί ταυτόχρονα. Βρίσκουμε χαμένα κομμάτια του εαυτού μας όταν ζητάμε να δούμε τα δώρα, που έχουν μεταμφιεστεί ως προβλήματα.

Μπορεί να ανακαλύψουμε το κακό παιδί, το οποίο είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πραγματικού παιδιού. Ακολουθώντας το δρόμο της σοφής γυναίκας, θρέφουμε το κακό παιδί. Το θρέφουμε, ακούγοντας τις ανάγκες του παιδιού και απαντώντας σε αυτές. Το θρέφουμε, επιτρέποντας, παρέχοντας χρόνο για επικοινωνία. Και ως αποτέλεσμα βρίσκουμε τους εαυτούς μας πιο ολόκληρους, πιο ζωντανούς, πιο χαρούμενους, όχι κακούς (όπως φοβόμασταν).

Στην παράδοση της σοφής γυναίκας είμαστε ταυτόχρονα  ζωντανοί και νεκροί. Κάθε δευτερόλεπτο ένα εκατομμύριο νέα κύτταρα σε κάθε έναν από εμάς έρχονται στη ζωή. Κάθε δευτερόλεπτο ένα εκατομμύριο κύτταρα περισσότερο, πεθαίνει.

Εισπνέοντας δημιουργούμαστε και ζούμε. Εκπνέοντας λήγουμε και πεθαίνουμε. Ο θάνατός μας δίνει ζωή σε άλλους. Ο θάνατος άλλων (φυτά, ζώα) δίνει ζωή σε εμάς. Τώρα σε τρωω εγώ. Τώρα με τρως εσύ.

Την επομενη φορα που εχεις να κανεις μια επιλογη αναμεσα σε δυο η παραπανω πραγματα, δοκιμασε αυτο: αλλαξε το “η” σε “και” και κοιτα την αποφαση σου απο ενα μερος που συμπεριλαμβανει. Επετρεψε να αναδυθουν νεες προοπτικες.

Στην παράδοση της σοφής γυναίκας, η καλύτερη δυνατή θρέψη ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ενότητα, την ολότητα, την ευελιξία, τη ζωτικότητα, τη μοναδικότητα, την οικειότητα, την ευαισθησία, την αυτο αποδοχή, την ενσωμάτωση, την αυθεντικότητα, την υπευθυνότητα, τη δημιουργικότητα, τη συμπόνια, παρέχοντας σωματική, συναισθηματική και πνευματική τροφή.

Η καλύτερη δυνατή θρέψη χρειάζεται για να συντηρήσει την προσωπική, πολιτιστική και πλανητική εξέλιξη. Η καλύτερη δυνατή θρέψη χρειάζεται  για να σου δώσει κουράγιο και δύναμη να αποδεχθείς τη δική σου μοναδική υγεία/ολότητα/ ενότητα.

Η ίαση και η αλλαγή πραγματοποιούνται καλύτερα παρέχοντας θρέψη. Η σοφή γυναίκα κοιτάζει τα πάντα από την άποψη της θρέψης. Πώς μπορεί να γίνει προσβάσιμη ή πιο επιθυμητή, αυτήν τη στιγμή, η καλύτερη δυνατή θρέψη; Ποιά θρέψη υποστηρίζει καλύτερα την οικογένεια, την κοινότητα και ολόκληρο τον πλανήτη;

Από που την παίρνουμε λοιπόν αυτήν την ιδανική θρέψη;

Ξεκίνα, με το να εκτιμήσεις τη μοναδικότητά σου, λεέι η σοφή γυναίκα. Συνένωσε τον εαυτό σου με το πρόβλημά σου αντί να το πολεμάς. Κάνε τον εαυτό σου διαθέσιμο να δεχθεί τα δώρα των προβλημάτων σου. Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα προβλήματά σου, Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα προβλήματα των άλλων. Σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου. Συνειδητοποίησε  πως αρνούμενη οποιοδήποτε κομμάτι του εαυτού σου απορρίπτεις τον εαυτό σου ολόκληρο.

Δεν υπάρχει πόνος στην καρδιά, αλλά το σπάσιμο των εμποδίων στην αγάπη είναι που πονάει. Καθώς ακολουθούμε το δρόμο της σοφής γυναίκας, παραδίδουμε τα εμπόδια μας στην αγάπη του εαυτού μας. Όταν καθόμαστε σε κύκλο τρεφόμαστε. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μία διαφορετική κατάσταση υγείας από το να καθόμαστε συνέχεια σε σειρές. Το να ονειροπολούμε είναι θρεπτικό στοιχείο και δημιουργεί μία διαφορετική κατάσταση υγείας από τη συνεχή χρήση της λογικής.

Όλοι φέρουμε τη σοφή γυναίκα μέσα μας αρκεί να την αφουγκραστούμε. Χωρίς να έχει συγκεκριμένο στόχο, συντονισμένη με την αλήθεια, με την ομορφιά, με τη χαρά και την ολότητα, η σοφή γυναίκα δεν κάνει τίποτα. Είναι ευαίσθητη, παρούσα με όλες τις αισθήσεις της. Χωρίς να έχει κανόνες να διδάξει, ηθικά διδάγματα να κηρύξει, η σοφή γυναίκα είναι σιωπηλή. Είναι γεμάτη μέσα στη σιωπή της. Είναι άδεια μέσα στη σιωπή της. Η έκφρασή της είναι ξεκάθαρη. Είναι ερωτευμένη. Η δύναμή της είναι  ξεκάθαρη. Δεν αυτο προβάλλεται. Δεν υπάρχουν θεραπείες, δεν υπάρχουν θεραπευτές και κανόνες στην παράδοση της σοφής γυναίκας. Υπάρχουν οι ερωτήσεις που οδηγούν στη μεταμόρφωση:

“ Ποια ειναι η υγεια/ενοτητα/ολοτητα εδω; Πως μπορει να τραφει;”

 

-Σύνθεση και μετάφραση αποσπασμάτων από το βιβλίο “ Healing Wise” της Susun S. Weed.-

Φώτο: (A) Πήλινο γυναικείο ειδώλιο, Ποντοκώμη Κοζάνης, Μέση Νεολιθική Περίοδος. Πηγή: www.lifo.gr

(B) Πήλινο κεραμεικό γυναικείο ειδώλιο, Φωτογραφία που παρέχεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Γ. Φαφαλής

(Γ) Πήλινο κεραμεικό γυναικείο ειδώλιο, Φωτογραφία που παρέχεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Γ. Φαφαλής

 

Τι εύχομαι να μου είχε μάθει η μητέρα μου για τον κύκλο μου.

shari-sirotnak-390640-unsplash

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει μία αρνητική, ανεπαρκώς υποστηριζόμενη εμπειρία της εμμηναρχής (η πρώτη εμφάνιση της περιόδου) και της περιόδου γενικότερα, και αυτή δεν έχει βελτιωθεί για τα κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία σήμερα. Οι επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση, στην εικόνα του σώματος, στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις, στις επιλογές γύρω από την υγεία, στις μεταγενέστερες εμπειρίες τοκετού και στην εμφάνιση κατάθλιψης είναι σημαντικές.

Εκείνη που μπορεί να μας μυήσει στα γυναικεία μυστικά δεν είναι άλλη από τη μητέρα μας! Η πιο κοντινή γυναικεία φιγούρα που μας μαθαίνει τη ζωή και μας εμπνέει.  Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιο καλά θα γνώριζα τον εαυτό μου τώρα, εάν η μητέρα μου κατανοούσε τη λειτουργία του δικού της κύκλου και μου μάθαινε πως να κατανοήσω και τον δικό μου.

Εύχομαι να είχε δώσει σημασία εκείνη τη μέρα της εμμηναρχής, το γεγονός που σηματοδοτεί το πέρασμα από τα παιδικά στα γυναικεία χρόνια. Θα ήθελα πολύ να μου μιλούσε για τη σχέση της γιαγιάς μου, καθώς και τη δική της με αυτήν την κυκλική εμπειρία.

Εύχομαι να μου μάθαινε πως το κυριότερο είναι να σέβομαι και να ακούω τις ανάγκες και τα όρια του σώματός μου. Να μου δείξει πως να φροντίζω και να ηρεμώ τον εαυτό μου στα δύσκολα. Να μην φιμώνω τον πόνο με αναλγητικά, αλλά να προσπαθώ να καταλάβω γιατί κάνει την εμφάνισή του και να  ανακαλύψω την ανάγκη που μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτόν.

Θα ήθελα μέσα από τη δική της στάση αλλά και την υπόδειξή της, να μου τονίσει πόσο φυσιολογική και σημαντική είναι αυτή η λειτουργία του κύκλου για τον οργανισμό μου, αφήνοντας πίσω κάθε taboo και ντροπή που κουβαλούσαν οι προηγούμενες γενιές.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, προσκαλώ όλες τις νέες μαμάδες να συνειδητοποιήσετε τη διαφορά που μπορούν να κάνουν τα παραπάνω στις ζωές των κοριτσιών σας!!!

Κάνοντας business αλλιώς!

Τι λόγο έχει ο εμμηνορροϊκός κύκλος για τον τρόπο που οργανώνουμε τις υποχρεώσεις

rawpixel.com

της επιχείρησής μας και πώς είναι δυνατό να επηρεάζει όλες τις δραστηριότητές μας στον χώρο εργασίας μας;

Και όμως, κάθε φάση του κύκλου μας ενεργοποιεί διαφορετικές ορμόνες που επηρεάζουν τη διάθεσή μας, το σώμα μας, τη σκέψη μας, τις δυνατότητές μας και τη δημιουργικότητά μας με αποτέλεσμα να είναι φυσικό να ανταποκρινόμαστε με διαφορετικούς τρόπους κάθε μέρα στις υποχρεώσεις μας.  Με τη συνειδητοποίηση του κύκλου ενσωματωμένη στη ζωή μας, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε αυτήν τη γνώση και να απογειώσουμε την επιχείρησή μας!

Χάρις στην κυκλική μας φύση, μπορούμε να ξέρουμε πάνω κάτω τι να περιμένουμε και να οργανώσουμε τις εργασίες όλου του μήνα εκ των προτέρων. Εντοπίζοντας τις ημέρες που είμαστε πιο κοινωνικές, τις ημέρες που χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο και προτιμάμε να αποσυρόμαστε, τις ημέρες που η ενέργειά μας είναι στα ύψη και η σκέψη μας ξεκάθαρη, τις ημέρες που υπάρχει έλλειψη συγκέντρωσης ή κούραση, μας δίνεται η ευκαιρία να υλοποιούμε τα έργα και τους στόχους μας με αποτελεσματικότητα.

Με σεβασμό και αξιοποίηση του φυσικού κύκλου είμαστε σε θέση να ζήσουμε και να εργαστούμε πιο βιώσιμα.

Δουλεύουμε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά!

 

Το Γυναικείο Μέσο Αυτογνωσίας

woman know thyself

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως γυναίκες για τον εαυτό μας είναι η παρατήρηση και η καταγραφή του κύκλου μας. Σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε τον μηνιαίο κύκλο για να γνωρίσουμε και να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Να τον αποδαιμονοποιήσουμε από όλες τις έννοιες που του έχουν αποδοθεί στο παρελθόν και από κατάρα να γίνει ευλογία, γιατί πρόκειτα για μία φυσική λειτουργία του οργανισμού που υποδεικνύει πως είμαστε απόλυτα υγιείς.

Η έμμηνος ρύση, μπορεί να φαίνεται πως μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη ζώντας στους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά κρατάει το κλειδί για τη σωματική, συναισθηματική και νοητική ευεξία μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε σχεδόν σε κάθε φάση της, αφού η παρουσία της είναι κυκλική και επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.  Όταν την ακούμε και συνεργαζόμαστε μαζί της, μαθαίνουμε να σεβόμαστε το σώμα μας, και ως προέκταση τον εαυτό μας ,με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσβαση στο 100% της δύναμής μας. Εμβαθύνοντας της σχέση μας με τη φύση μας και τις ανάγκες μας, αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο δυνατά όρια.

Ποτέ δεν είναι αργά, σε όποια ημέρα του κύκλου και αν βρισκόμαστε, για να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε στο ημερολόγιό μας κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά, τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, στα επίπεδα ενέργειάς μας, στη διάθεσή μας, στις σκέψεις μας , στις δυνατότητές μας κλπ. Με το πέρασμα των μηνών αρχίζει να αποκαλύπτεται ο προσωπικός μας ρυθμός και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη γνώση στη δουλειά μας, στις σχέσεις μας, και στη δημιουργικότητά μας.

Για όσες από εμάς υποφέρουμε από πόνους, πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, η συνειδητοποίηση του κύκλου, μας βοηθά στο να κατανοήσουμε τις ανάγκες του σώματός μας και μας οδηγεί στις κατάλληλες αλλαγές στο lifestyle μας,  καθιστώντας  δυνατή την εξάλειψή τους, αν και εφόσον δεν κρύβουν κάτι παθολογικό. Αν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας, το σώμα μας θα το φωνάξει και οι πόνοι μπορεί να αυξηθούν. Προχωρώντας όμως σε καθημερινές αλλαγές η φάση της περιόδου μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

 

 

Αγαπήστε τον μηνιαίο κύκλο σας γιατί…

Ειναι το συστημα διαχειρισης αγχους και φροντιδας μας και το πιο αμεσο διαγνωστικο εργαλειο, που μας πληροφορει συνεχως σχετικα με την κατασταση της υγειας μας.

Όλοι οι κύκλοι έχουν νόημα, και η ομαλή τους λειτουργία είναι θεμελιώδης για την ευημερίας μας. Ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος είναι σημάδι καλής υγείας και αφού είναι συνδεδεμένος με όλα τα συστήματα και τα όργανα του σώματός μας, όταν τον αγαπάμε, αγαπάμε ολόκληρο το σώμα μας. Παρακολουθώντας όλες τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του μήνα, αλλά και προσέχoντας την ποιότητα, την ποσότητα και το χρώμα του αίματος πληροφορούμαστε άμεσα για την γενική εικόνα της υγείας μας. Είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης- πραγματικά λαμπρό!

Όταν ασχολούμαστε με την συνειδητοποίηση του κύκλου, συνεργαζόμαστε με το μηνιαίο μοτίβο των συναισθημάτων και της ενέργειάς μας, και σεβόμαστε τα φυσικά σκαμπανεβάσματα, καθώς και τις στιγμές εσωστρέφειας ή εξωστρέφειας, ζούμε βιώσιμα. Επιπλέον, αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών μας και είμαστε σε θέση να βάλουμε τα όριά μας. Η εμμηνόρροια είναι μία περίοδος καθαρισμού -μια συναισθηματική και σωματική αποτοξίνωση-που απελευθερώνει το άγχος και την ένταση, επιτρέποντάς μας να ξεκουραστούμε και να ανανεωθούμε.

Κάθε γυναίκα πρέπει να στηρίζεται σταθερά σε αυτή τη γνώση ως μέρος της ανάπτυξής της. Διαδώστε το!

 

 

*Photo by Dennis Magati from Pexels