Τηλ.: 6947799219    ||    mail: info@maralytrokapi.com

Όλη η ύπαρξη ακολουθεί έναν ρυθμό, ο ήλιος ανατέλλει και δύει κάθε μέρα, οι εποχές έρχονται και φεύγουν. Τα ζώα ξυπνούν νωρίς με την αυγή και κοιμούνται με τη δύση. Όλη η πλάση διέπεται από έναν αιώνιο ρυθμό δράσης και παύσης. Αλλά εμείς έχουμε εστιάσει στη δράση και έχουμε ξεχάσει την παύση, ζώντας μέσα στον τεχνητό ρυθμό της πόλης. 

Το γυναικείο σώμα έχει πιο έντονα εντυπωμένο αυτόν τον ρυθμό της δράσης και της παύσης λόγω του έμμηνου κύκλου. Ο έμμηνος κύκλος αποτελεί έναν τέτοιο ρυθμό με ορμόνες που οδηγούν στο ζενίθ και την πλήρη δύναμη και ορμόνες που διατάζουν ξεκούραση και αναπλήρωση των δυνάμεων τις ημέρες που αιμορραγούμε. Όσο και αν έχουμε βαλθεί με το μυαλό μας να επιβληθούμε στο σώμα μας, όταν πάμε κόντρα στη σοφία των νόμων που το έχουν δημιουργήσει το τίμημα είναι μεγάλο. 

Τι γίνεται λοιπόν όταν δεν ακούμε την ανάγκη του σώματος για παύση?

Πώς εκδηλώνονται στη ζωή μας τα σημάδια της έλλειψης της παύσης? 

Η απάντηση είναι: προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ναι, καλά διαβάσατε. Ένα από τα αίτια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι όλες εκείνες οι φορές που είπαμε “Ναι” σε αυτά που στ’αλήθεια θέλαμε να φωνάξουμε “ΟΧΙ”. Όχι, γιατί είμαστε κουρασμένες, όχι γιατί ξεπερνάμε τα όριά μας, όχι γιατί η ανάγκη μας ήταν κάποια άλλη εκείνη τη στιγμή και επιλέξαμε να την αποσιωπήσουμε.  Έτσι, το σώμα θα διαμαρτυρηθεί με πόνους, οι οποίοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας για να ακούσουμε επιτέλους την ανάγκη μας, τα συναισθήματα θα γιγαντωθούν και δε θα είναι πια διαχειρίσιμα, το μυαλό θα αρχίσει να τρέχει σαν χάμστερ μέσα στο κλουβί του. 

Παρότι αυτή η πληροφορία μου είναι γνωστή εδώ και χρόνια βοηθώντας με να καλλιεργήσω τον σεβασμό απέναντι στο ρυθμό του σώματός μου και στο να μάθω να ακολουθώ την πραγματική μου ανάγκη, τώρα εν μέσω Convid-19 βίωσα πολύ πιο ουσιαστικά τι θα πει παύση. Τι θα πει ακολουθώ το δικό μου ρυθμό. Όπου βρεθώ ρωτάω ” νιώσατε και σεις αυτήν την τεράστια ανακούφιση από την πτώση του καθημερινού ρυθμού σε παγκόσμιο επίπεδο;”

Οι περισσότερες γυναίκες αλλά και άντρες μου απαντάνε με ένα δυνατό “Ναι”, “Ναι, επιτέλους πήρα χρόνο για τον εαυτό μου και αυτό με έναν τρόπο δημιούργησε χρόνο και για τα αγαπημένα μου πρόσωπα”. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλοι που ταυτίζονται με αυτήν τη δική μου αίσθηση “ακόμα και όταν προγραμματίζω προσωπικό χρόνο για παύση, δεν είναι το ίδιο απολαυστικός όπως τώρα που υπήρξε αυτή η μαζική παύση.”

Πόσο εύκολο είναι το 2020 να ακολουθήσουμε τον αρμονικό ρυθμό που διέπει όχι μόνον το σώμα μας, αλλά όλη την πλάση; Αυτός ο αρμονικός ρυθμός ρέει κάτω από τον τεχνητό καθημερινό ρυθμό.

Είναι αδύνατο να δω όλους τους τρόπους αλλά το σίγουρο είναι ότι έχω πάντα την επιλογή να διαλέξω αυτό που θα θρέψει και θα μου δώσει δύναμη για να συνεχίσω παρακάτω. Και όταν το πετυχαίνω για τον εαυτό μου επηρεάζω θετικά και όλους όσους βρίσκονται δίπλα μου γιατί:

“Κάθε φορά που σέβομαι και ακολουθώ τον εσωτερικό μου ρυθμό βοηθάω όλους να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην αρμονία και στην ισορροπία”. – Μάρα


Image by Devanath from Pixabay

 

Categories: Uncategorized

2 Comments

MariaK. · June 13, 2020 at 4:03 pm

Μάρα σ’ ευχαριστώ που κάνεις το θέμα τόσο προσιτό: την διάρκεια της περιόδου, παύση. Ξεκάθαρο και εύκολο να το έχω στο νου μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *